10 kwietnia 2019

OŚWIADCZENIE DOLNOŚLĄSKIEGO KURATORA OŚWIATY

Wrocław 2019-04-10

Oświadczenie

W związku z artykułem „Wrocław: Pierwsza szkoła odwołała egzamin gimnazjalny” opublikowanym w godzinach popołudniowych w dniu 10 kwietnia 2019 r. na stronie internetowej Gazety Wrocławskiej i wprowadzającym w błąd opinię publiczną informuję, że:

1. Egzamin gimnazjalny z języków obcych w SP nr 81 z oddziałami gimnazjalnymi (dawne Gimnazjum nr 23) przy ul. Jastrzębiej odbędzie się zgodnie z wszelkimi procedurami w piątek 12 kwietnia br.
  2. Dyrektor szkoły nie może odwołać egzaminu.
  3. Pani Alina Hryniewiecka, wicedyrektor SP81 (zastępująca dyrektora przebywającego na zwolnieniu lekarskim), w liście do rodziców rozesłanym przed egzaminem gimnazjalnym nie odwołała egzaminu z języków obcych,  słowo „odwołuję” w tej korespondencji nie padło. Poinformowała natomiast, że po nowym podziale sal w celu zmniejszenia liczby zespołów nadzorujących „nie uda się zorganizować egzaminu językowego” z uwagi na „brak możliwości odsłuchania płyty w porównywalnych warunkach”. Część osób tę informację – powtórzoną uczniom ustnie 10 kwietnia – zinterpretowało jako odwołanie tego egzaminu.
  4. W dniu 10 kwietnia wizytator Kuratorium Oświaty we Wrocławiu komunikował się kilkakrotnie z panią wicedyrektor. Przedmiotem rozmów była organizacja egzaminów w SP 81 w kolejnych dniach oraz obsada zespołów nadzorujących, ale o odwołaniu egzaminu z języków obcych nie było mowy. Pani wicedyrektor nie informowała o odwołaniu tego egzaminu, wskazywała zagrożenia dla jego organizacji, określiła liczbę osób z zewnątrz niezbędną do przeprowadzenia egzaminu w piątek 12 kwietnia.
  5. Obowiązkiem dyrektora szkoły jest prawidłowa organizacja egzaminu. Wicedyrektor SP 81 otrzyma wsparcie z Kuratorium Oświaty we Wrocławiu, oddelegowana zostanie odpowiednia liczba osób, aby egzamin został przeprowadzony zgodnie z przepisami.

Roman Kowalczyk

Dolnośląski Kurator Oświaty